Rak jelita grubego - co powinniśmy wiedzieć

Rak jelita grubego – co powinniśmy wiedzieć

Warto przeczytać

Rak jelita grubego – co powinniśmy o nim wiedzieć? Profilaktyka Rak jelita grubego jest jednym z najczęściej diagnozowanych nowotworów u pacjentów w wieku 60+ . Z tego względu wiele placówek medycznych NFZ umożliwia wykonanie badań przesiewowych w celu wczesnego wykrycia tego rodzaju raka.

Rak jelita grubego – co powinniśmy wiedzieć

 

 

 

Podstawowym badaniem jest kolonoskopia, która umożliwia obejrzenie wnętrza jelita i wychwycenie wszelkich zmian. Kiedy podczas badania zostanie wykryta jakaś zmiana (najczęściej są to niezłośliwe polipy lub kalafiorowate narośle – najczęściej taką postać ma rozwinięty już nowotwór).
Jeśli nie chcemy poddawać się od razu temu wstydliwemu badaniu, wystarczy wykonać oznaczenie markera nowotworowego CEA (antygen rakowo płodowy) podczas wykonywania morfologii krwi. Jej podwyższony poziom (powyżej 3, 8 μg/l u osoby niepalącej, oraz 5, 8 μg/l u palącej) wskazuje na proces nowotworowy. Lekarz kieruje wtedy na dalsza diagnostykę do szpitala. Obecnie leczenie podejmowane jest bardzo szybko, dzięki programowi Szybka Terapia Onkologiczna, co zwiększa prawdopodobieństwo całkowitego wyleczenia.

Zła diagnoza, czy to wyrok?

Jeśli okaże się, że mamy nowotwór jelita grubego nie powinniśmy się od razu załamywać. Mimo iż zawsze jest to nowotwór złośliwy, nie zawsze występują przerzuty. Wówczas leczenie może obejmować tylko zabieg operacyjny (jeśli guz znajduje się w wyższych partiach jelita – np. w esicy), leczenie skojarzone – radioterapię i operację. Leczenie napromienianiem trwa wówczas tylko tydzień, po czym przeprowadzana jest resekcja zaatakowanej części jelita z odpowiednim marginesem tkanek, wraz z usunięciem okolicznych węzłów chłonnych.. Jeśli badania wykażą przerzuty, konieczne jest leczenie skojarzone złożone z chemioradioterapii (5 – 6 tygodni) oraz zabiegu operacyjnego. Odpowiedni program leczenia zostaje zawsze dobrany do indywidualnego przypadku.

Czy po zabiegu musimy żyć ze stomią?

Jedynie w przypadku, gdy nie da się odtworzyć dolnego odcinka jelita grubego konieczne jest wyłonienie stomii. Ma to miejsce wtedy, gdy guz umiejscowiony jest w dolnej części odbytnicy, przez co niemożliwe jest normalne wypróżnianie. Przy resekcji części jelita, chirurdzy czasem wyłaniają stomię na okres od jednego do dwóch miesięcy, gdy niemożliwe jest zespolenie jelita podczas jednej operacji. Często jednak udaje się je zespolić od razu.

Profilaktyka raka jelita grubego

Jak wiadomo, dieta ma bardzo duży wpływ na funkcjonowanie całego organizmu, co pozwala nam uniknąć niektórych chorób cywilizacyjnych. Aby zmniejszyć ryzyko raka, należy spożywać pokarm nieprzetworzony, najlepiej roślinny (bogaty w błonnik), oraz chude białe mięso, fermentowane przetwory mleczne, nabiał, kiszonki. Unikać powinniśmy pokarmów smażonych, grillowanych i wędzonych, czerwonych mięs, wędlin. Już spożywanie dwóch plasterków szynki wieprzowej na śniadanie powoduje wzrost ryzyka zachorowania na raka jelita grubego. Wszystko to poprzez chemiczne dodatki dodawane do wędlin, aby przedłużyć ich przydatność do spożycia.

Do diety na stałe należy wprowadzić produkty roślinne – świeże owoce, warzywa. Są bogate w błonnik pokarmowy, który pozwoli uniknąć uciążliwych zaparć, oraz antyoksydanty. Dzięki antyoksydantom organizm może sam efektywnie walczyć z czynnikami kancerogennymi przez co może chronić się przed rozwojem nowotworów. Konieczny jest także regularny wysiłek fizyczny, który usprawni metabolizm i pomoże efektywnie pozbywać się toksyn z organizmu.

 

zobacz również abc Apteka

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest

1 Komentarz
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments